Το Design Lab στο Μπάγκειον | 11-13 Μαΐου 2019 | Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

Design Lab 2019 | Μια σύντομη αναδρομή εν όψει της επόμενης διοργάνωσης

back to all news Design Lab 2019 | Μια σύντομη αναδρομή εν όψει της επόμενης διοργάνωσης
Author: Design Lab
Published:

Το Design Lab, ο αναμφίβολα πιο επιτυχημένος εγχώριος εκθεσιακός/ φεστιβαλικός θεσμός στον χώρο του Interior και Industrial Design ετοιμάζει τη 14η διοργάνωσή του, το διάστημα 11-13 Μαΐου 2019, σε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας, το Μπάγκειον, το νεοκλασικό κτίριο το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ την περίοδο 1890-1894 και βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας.

Εγκαινιάζοντας τη συστηματική αποστολή των επίσημων newsletters του Design Lab 2019, και πριν αρχίσουμε να “ξετυλίγουμε το κουβάρι” για τις (απολύτως ευχάριστες) εκπλήξεις που προετοιμάζονται για την επόμενη διοργάνωση, επιχειρούμε μια αποτίμηση της μέχρι τώρα ιστορίας του θεσμού- βασικό χαρακτηριστικό της οποίας αποτελούν χωρίς αμφιβολία οι Νέες Ιδέες, τα Ανατρεπτικά Format και οι προσαρμοσμένες στις Ανάγκες και τα Δεδομένα της εποχής Προτάσεις.


Σε μια σύντομη αναδρομή, θυμόμαστε κάποια κομβικά χρονικά σημεία, που σηματοδότησαν τον «ανήσυχο», ευρηματικό, αλλά και «χαμαιλεοντικό» χαρακτήρα της εκδήλωσης.


Το πρώτο Design Lab διοργανώνεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο και εμπεριέχει εκθεσιακή μορφή (περίπτερα κλασικού τύπου).

Ωστόσο, μόνο τυπική έκθεση δεν το λες- μια σειρά από Ειδικές Αίθουσες, Workshops και Χώροι Ενημέρωσης και Διαλόγου συμπληρώνουν το puzzle μιας ολοκληρωμένης εκδήλωσης γύρω από το Αρχιτεκτονικό, το Interior και το Industrial Design.

Μετά τη διοργάνωση του 2ου Design Lab (το οποίο ως μορφή προσομοιάζει με το πρώτο), οι ανάγκες και τα δεδομένα της εποχής «επιβάλλουν» διαφορετικές προσεγγίσεις, σε ό,τι αφορά το ύφος της εκδήλωσης, αλλά και τα κόστη για τους συμμετέχοντες. Έτσι, η διοργανώτρια εταιρεία, μετά από σχετική έρευνα και τα ανάλογα brief, αναθέτει στον Αρχιτέκτονα και Βιομηχανικό Σχεδιαστή Γιώργο Χαϊδόπουλο τη σχεδίαση και παραγωγή μιας σειράς ευέλικτων εκθεσιακών στοιχείων, τα οποία δίνουν στην εκδήλωση χαρακτηριστικά που, αφ’ ενός προσομοιάζουν με το δεύτερο συστατικό του τίτλου της (Lab= εργαστήρι) και αφ’ ετέρου εξασφαλίζουν χαμηλά κόστη για τους συμμετέχοντες.

Με το νέο του, ευέλικτο format, το Design Lab εγκαινιάζει μια ακόμη νέα προσέγγιση: παίρνοντας  τη μορφή «έκθεσης μέσα στην έκθεση», συμμετέχει στην Έκθεση Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού xenia, δημιουργώντας το concept “Design Lab@xenia”. Σε έναν χώρο 2000 μ2, παρουσιάζονται περισσότερες από 60 εξειδικευμένες προτάσεις Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Υλικών Δόμησης- Διακόσμησης και Επίπλωσης για Τουριστικές Μονάδες.

Έχει στηθεί πλέον το νέο εκθεσιακό concept, ωστόσο χρειάζεται κάτι ακόμη: ένα ανάλογο σκηνικό στο οποίο αυτό θα ενταχθεί. Το νέο σκηνικό βρίσκεται και δεν είναι άλλο από το industrial περιβάλλον της Τεχνόπολης, στο Γκάζι, το οποίο «περιβάλλει» με ιδανικό τρόπο τα κινητά εκθεσιακά στοιχεία που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Γιώργος Χαϊδόπουλος.

Το ευέλικτο και χαμηλού κόστους εκθεσιακό format του Design Lab, δίνει τη δυνατότητα στην εκδήλωση να «ταξιδέψει» και εκτός Αθηνών. Έτσι, δημιουργείται το Design Lab Thessaloniki, φέρνοντας σε αμεσότερη επαφή την εκδήλωση με τον Αρχιτεκτονικό και Σχεδιαστικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας.

Το Design Lab επεκτείνεται και εκτός Ελλάδας με τη διοργάνωση του Design Lab Cyprus. Πρώτα στη Λεμεσό (2012) και κατόπιν στη Λευκωσία (2013)!

Εντός του Design Lab, δημιουργείται και φιλοξενείται  το Σαλόνι «Make Lab» με στόχο την παρουσίαση μερικών από τις πιο σημαντικές εκφράσεις της διαδικασίας παραγωγής του σχεδίου από τον ίδιο τον σχεδιαστή («Autoproduct Design»). Έτσι, με σημείο αναφοράς την τέχνη δημιουργείται  ένας κοινός τόπος  συνάντησης μεταξύ της κουλτούρας του αυτοσχέδιου προϊόντος και αυτών της θεωρητικής τεχνικής του design.

Το Design Lab δημιουργεί το ArchiGuide, ένα απόλυτα εξειδικευμένο event για Αρχιτέκτονες και Designers και διοργανώνεται στο εμβληματικό κτίριο του Σταθμού Πελοποννήσου, σε έναν πλήρως στοχευμένο και exclusive χώρο συνάντησης, συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ των κορυφαίων επαγγελματιών της χώρας.

Με δεδομένο ότι το σύγχρονο design βρίσκει μεγάλο πεδίο εφαρμογών στους χώρους φιλοξενίας, δημιουργείται το «Design Lab Hub» ως τμήμα της Έκθεσης 100% Hotel Show (σε σχεδίαση του αρχιτεκτονικού γραφείου Dimitris Potiropoulos & Partners), παρουσιάζοντας επιλεγμένα υλικά, έπιπλα και αντικείμενα design, αλλά και μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική πρόταση ξενοδοχειακού δωματίου (από το γραφείο  Vana Pernari Architecture Studio).

Τι μας επιφυλάσσει το Design Lab 2019;

Πολλές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, δράσεις αλλά και μια σειρά από πειστικές απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν το ελληνικό design- και όχι μόνο.

 

Stay tuned!

SPONSORS/PARTNERS 2019

Υπό την Αιγίδα

Product Sponsors

Χορηγοί Επικοινωνίας

Supporters

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTERS
×