Διάλεξη & Εργαστήριο με θέμα
«Χτίζοντας με χυτό γυαλί: Δυνατότητες και περιορισμοί.
Από το Crystal Houses στο Re3 Glass»
Curators : Φαίδρα Οικονομοπούλου & Τελέσιλλα Μπριστογιάννη
Η ενότητα των διαλέξεων και των εργαστηρίων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα του Design Lab 2019, στο πλαίσιο του οποίου προετοιμάζεται ένα πλούσιο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα Παράλληλων Δράσεων. Η συμμετοχή Αρχιτεκτόνων, Designers, Κατασκευαστών κοκ στις Διαλέξεις και τα Workshops θα είναι εντελώς δωρεάν και αποτελεί το ξεκίνημα μιας συστηματικής προσπάθειας του Design Lab που αποβλέπει στην παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας.
Αυτή η διάλεξη στοχεύει στο να εμπνεύσει τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και τους δομικούς μηχανικούς να προχωρήσουν πέρα από τo στερεότυπο της εύθραυστης, δισδιάστατης, διάφανης φύσης του γυαλιού και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του χυτού γυαλιού για τη δημιουργία ισχυρών, τρισδιάστατων γυάλινων στοιχείων με πολλαπλές δυνατότητες χρώματος και υφής. Η διάλεξη χωρίζεται σε τρία μέρη:
Το πρώτο μέρος αφορά μια σύντομη εισαγωγή στη χρήση και τις δυνατότητες του γυαλιού ως δομικό υλικό και στη χρήση της χύτευσης για τη δημιουργία διαφανών φερόντων στοιχείων. Αναλύονται τόσο οι δυνατότητες όσο και οι περιορισμοί του χυτού γυαλιού.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται λεπτομερώς η έρευνα και η υλοποίηση της αυτοφερόμενης όψης του Crystal Houses στο Άμστερνταμ, εξοικειώνοντας το ακροατήριο με τις τεχνικές προκλήσεις της νέας αυτής τεχνολογίας. Η πολυβραβευμένη όψη, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV και κατασκευασμένη ύστερα από μελέτη και έρευνα από το Glass & Transparency Lab, την ερευνητική ομάδα του TU Delft πάνω στο δομικό γυαλί, αποτελεί την πιστή αλλά διαφανή αναπαραγωγή της προηγούμενης παραδοσιακής όψης του κτιρίου. Η όψη είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από χυτά γυάλινα τούβλα συνδεδεμένα με μια ισχυρή, ακρυλική κόλλα σχεδόν μηδενικού πάχους, σχεδιάστηκε από τους MVRDV και κατασκευάστηκε ύστερα από μελέτη και έρευνα του Glass & Transparency Lab του TU Delft. Η διάλεξη εμβαθύνει στις διάφορες τεχνικές προκλήσεις, από την έρευνα και ανάπτυξη του συστήματος και την πειραματική επιβεβαίωσή του, μέχρι τις κατασκευαστικές προκλήσεις κατά την επτάμηνη εποπτεία της κατασκευής.
Το Crystal Houses αναδεικνύει τις δομικές δυνατότητες του χυτού γυαλιού για τη δημιουργία τρισδιάστατων, φερόντων κατασκευών εξ ολοκλήρου από γυαλί. Παράλληλα όμως, η καινοτόμος όψη επισημαίνει τις τεχνικές προκλήσεις που προκύπτουν, επειδή αφενός είναι μη αναστρέψιμη η κατασκευή και αφετέρου απαιτεί πολύ υψηλή ακρίβεια, καθώς και εντατική και σχολαστική εργασία λόγω των σχεδόν μηδενικών αρμών, που επιβάλλουν αντίστοιχα αυστηρές κατασκευαστικές ανοχές στο μέγεθος των γυάλινων τούβλων.
Μαθαίνοντας από την έρευνα, την ανάπτυξη και την επίβλεψη του Crystal Houses, το τρίτο μέρος της διάλεξης παρουσιάζει νέες ιδέες για τον σχεδιασμό κατασκευών και δομικών μονάδων από χυτό γυαλί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κυκλική χρήση των γυάλινων μονάδων, χάρη στον σχεδιασμό αναστρέψιμων συστημάτων από ανακυκλωμένα, αλληλοσυμπλεκόμενα (interlocking) εν ξηρώ χυτά γυάλινα στοιχεία. Παρουσιάζεται μια επισκόπηση των πειραμάτων και της έρευνας που διεξάγονται στο Glass & Transparency Lab του TU Delft με ποικίλες γεωμετρίες, είδη γυαλιών και τεχνικές ψύξης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα γυάλινων στοιχείων, από διαφανή και χρωματιστά μέχρι αδιάφανα με υφή μαρμάρου. Το γυαλί έχει επιτέλους ξεφύγει από τη διαφανή, δισδιάστατη φύση του!
Γενικές Πληροφορίες Εκδήλωσης:
1) Ημερομηνία: Κυριακή 12 Μαϊου 2019 (Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί)
Ώρα Διεξαγωγής: 15:00 - 17:00
2) Ημερομηνία: Σάββατο 11 Μαϊου 2019
Ώρα Διεξαγωγής: 18:30 - 20:00
Curators: Φαίδρα Οικονομοπούλου & Τελέσιλλα Μπριστογιάννη
* Η παρακολούθηση της διάλεξης είναι δωρεάν.
* Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, γι' αυτό χρειάζεται ξεχωριστή εγγραφή.
Τα άτομα που θα παρακολουθήσουν τη διάλεξη θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή (Laptop), καθώς και να έχουν εγκατεστημένο ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα που ξέρουν να χρησιμοποιούν (autocad, rhino, sketch-up, grasshoper κλπ).
Εισαγωγικό σημείωμα για τις ερευνήτριες
Η Φαίδρα Οικονομοπούλου και η Τελέσιλλα Μπριστογιάννη γεννήθηκαν στην Αθήνα το 1984. Σπούδασαν ταυτόχρονα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και στη συνέχεια παρακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Τεχνολογία Κτιρίων (Building Technology) στη σχολή Αρχιτεκτονικής του TU Delft, στην Ολλανδία, μεταξύ 2010-2012. Το 2014 η Φαίδρα ξεκίνησε τη διδακτορική της έρευνα πάνω σε καινοτόμα συστήματα δόμησης με μονολιθικά γυάλινα στοιχεία (γυάλινα τούβλα), στα πλαίσια του MVRDV/Crystal Houses. Οκτώ μήνες αργότερα την ακολούθησε η Τελέσιλλα. Οι δύο ερευνήτριες, πέρα από την έρευνα, επέβλεψαν καθημερινά επί επτά μήνες την κατασκευή της όψης του Crystal Houses. Για την έρευνά τους αυτή και την επιτυχή κατασκευή της πρώτης αυτοφερόμενης πρόσοψης εξ ολοκλήρου από τρισδιάστατα γυάλινα στοιχεία έχουν βραβευτεί με σειρά βραβείων, όπως το διεθνές Βραβείο Καινοτομίας της Society of Façade Engineers και το Talent met Toekomst 2017. Συνεχίζοντας τις αναζητήσεις τους στη χύτευση γυαλιού σε τρισδιάστατα δομικά στοιχεία συνέλαβαν την ιδέα του Re3 Glass, ένα αναστρέψιμο σύστημα δόμησης στοιχείων από ανακυκλωμένο γυαλί, που έχει εκτεθεί σε πολλαπλές εκθέσεις, όπως οι Venice Design, Dutch Design Week και το Vitra Design Museum. Η Φαίδρα και η Τελέσιλλα είναι και οι δύο λέκτορες/ερευνήτριες και υποψήφιες διδάκτορες στο TU Delft.