Το Design Lab στο Μπάγκειον | 11-13 Μαΐου 2019 | Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

DESIGN LAB CYPRUS 2013

back to all events

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ

Το 2ο Design Lab Cyprus (το οποίο έλαβε χώρα το διάστημα 2 & 3 Φεβρουαρίου 2013 στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία), εμπέδωσε χωρίς καμιά αμφιβολία (και σε πείσμα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που πλήττει πλέον και την κυπριακή οικονομία) την παρουσία και την αποδοχή του Design Lab ως ένα Σύγχρονο Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας για την Κύπρο.

Περισσότεροι από 300 Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, Κατασκευαστές και λοιποί επαγγελματίες του χώρου επισκέφθηκαν το Design Lab Cyprus 2013, ενώ στις τρεις Αίθουσες του ατμοσφαιρικού χώρου της Πύλης Αμμοχώστου διατάχθηκαν κατά το εξαιρετικά λειτουργικό concept εκθεσιακής προβολής του Design Lab τα περίπτερα των 30 περίπου εκθετών, συγκροτώντας μία ενιαία σύνθεση-πανόραμα του design, των υλικών και των αντικειμένων που αποτελούν την πρώτη ύλη της έμπνευσης και της δημιουργίας. Παρουσιάστηκαν καινοτόμα αρχιτεκτονικά υλικά και προτάσεις εφαρμογών, συστήματα αρχιτεκτονικού φωτισμού, υλικά διακόσμησης και επένδυσης επιφανειών, είδη θέρμανσης και κιγκαλερίας, είδη υγιεινής και δάπεδα, ηλεκτρολογικό υλικό και αυτοματισμοί, έπιπλα και αντικείμενα design.

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε στους οργανωτές, τους συμμετέχοντες αλλά και τους επισκέπτες ο υπέροχος χώρος της Πύλης Αμμοχώστου, ο οποίος «έδεσε» απόλυτα με την αισθητική της παρουσίασης του Design Lab Cyprus 2013 προσδίδοντας επιπρόσθετη αξία στη διοργάνωση, ενώ με την εξαιρετικά μελετημένη εκθεσιακή του υποδομή, έκανε ευκολότερη και αποδοτικότερη τη δουλειά όλων.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, εξακολουθεί να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το καλό design στην Κύπρο, ενώ ήδη η διοργάνωση του Design Lab μελετά τρόπους για το πώς, με «γέφυρα» τις διάφορες εκδηλώσεις του, το Σύγχρονο Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας μπορεί να αποτελέσει τον δίαυλο για την περαιτέρω εξωστρέφεια της κυπριακής δημιουργικότητας, τόσο προς στην Ελλάδα, όσο και προς άλλες χώρες.

 

Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

Εκτός από το καθαρά εκθεσιακό τμήμα όπως συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση του Design Lab, το Design Lab Cyprus 2013 φιλοξένησε μία σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων, οι οποίες ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την εμπειρία της επίσκεψης, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ιδώτες επισκέπτες.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων και ομιλιών και τις δύο ημέρες διεξαγωγής του, το Design Lab Cyprus 2013 κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ενδιαφερόντων:


ΣΑΒΒΑΤΟ 2/2

11:00: Αρχιτεκτονικός Φωτισμός. 

Προσέγγιση του πολύ σημαντικού ζητήματος του Αρχιτεκτονικού Φωτισμού, με παρουσίαση συγκεκριμένων εφαρμογών. 

Ομιλητής
Ιωάννης Κουτσολάμπρος. Αρχιτέκτονας και Γραμματέας της ΠΕ Πάφου του ΕΤΕΚ

12:00: Μελέτη Εσωτερικών Χώρων και Αειφορία.

Στόχοι :
  * Η προώθηση του σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων με βάση τις αρχές της αειφορίας .
  * Η γνωστοποίηση των τρόπων με τον οποίο ο επαγγελματίας μελετητής μπορεί να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη γενικά και ειδικά την αειφορία στη μελέτη του χώρου.

Περιγραφή 
Η παρουσίαση προβάλει τη σπουδαιότητα του έργου του μελετητή εσωτερικών χώρων στην ίσως πιο σημαντική πρόκληση που έχουμε σήμερα μπροστά μας όταν καλούμαστε να παράξουμε έργο. Η πρόκληση αυτή ονομάζεται, αειφορία. 
Εξηγεί την έννοια της αειφορίας στη μελέτη του εσωτερικού χώρου και αναλύει νέες προσεγγίσεις και πρακτικές της μελέτης του χώρου μέσα από παραδείγματα.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ομιλητής
Κίκα Ιωάννου Καζαμία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου στη ΣΓΤΚΣ στα ΤΕΙ Αθήνας, πήρε το μεταπτυχιακό της από το πανεπιστήμιο του Bath και εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στην Αρχιτεκτονική σχολή του Cardiff. Από το 1988 έχει κληθεί και έχει σχεδιάσει πολλούς Εσωτερικούς χώρους κυρίως στη Λάρνακα όπου διαμένει. Από το 1989 έως το 1996 διδάσκει στο τμήμα Design του Intercollege στη Λάρνακα και από το 1996 έως σήμερα στο Intercollege /Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με την εισαγωγή περιβαλλοντικών θεμάτων στη εκπαίδευση και στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων. Μέρος της δουλειάς της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις και συνέδρια στη Κύπρο και στο εξωτερικό.
Είναι μέλος του ΣΕΜΕΚ από το 2005 και η Υπεύθυνη Επιτροπής Παιδείας και Διαγωνισμών του ΣΕΜΕΚ από το 2011. 

18:00: Η εταιρεία D.Ellinas Holdings Ltd παρουσιάζει: Εξειδικευμένα υλικά κατασκευών διακόσμησης & ξηράς δόμησης.

Α. ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΥΨΙΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ
Διακοσμητικά από γύψο με τρία βασικά σχήματα (κύκλο, τετράγωνο και οβάλ), σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη. Τέλος στα πρότυπα υφιστάμενα σχέδια, πλήρης ελευθερία δημιουργίας τρισδιάστατου δημιουργικού με οποιοδήποτε επιθυμητό σχήμα ή συνδυασμό σχημάτων και μεγέθους, για ένα μοναδικό αποτέλεσμα χωρίς περιορισμούς.

Β. ΣΥΛΛΟΓΗ FIBERFAB-ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ 
Ένα πρωτοποριακό (DIY) προϊόν το οποίο εφαρμόζεται εντός 1 ώρας χωρίς σκόνες και ταλαιπωρία για τον πελάτη, σε ποικιλία σχεδίων με διακοσμητική άποψη, το οποίο, πέραν της κλασσικής εφαρμογής του στο ταβάνι ως φωτιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τοίχο ως διακοσμητικό στοιχείο.

Γ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ TAMBOUR – ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΥΨΟΣ
Ενισχύουμε την οικονομία του τόπου μας. Αγοράζουμε τα δικά μας προϊόντα.

Ομιλητές
Δημήτρης Έλληνας (Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της εταιρείας D.Ellinas).
Ναστάζια Μεταξά (υπεύθυνη Μάρκετινγκ & Δημοσίων Σχέσεων της D.Ellinas).

19:00: ΣΕΜΕΚ (Σύνδεσμος Ενωμένων Μελετητών Κύπρου).

Παρουσίαση των στόχων του Συνδέσμου, αλλά και των ενεργειών που κάνει με σκοπό την κατοχύρωση του επαγγέλματος αλλά και την μεταφορά της σωστής ερμηνείας του επαγγέλματος σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ομιλητής
Μαρία Μαυροκορδάτου Αντωνίου
Ιδρύτρια ΣΕΜΕΚ - Πρόεδρος Δ.Σ. 2005-2008, 2008-2011, 2011-2014

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/2

11:00: Παρουσίαση του υλικού “ concrete cloth “ και των εφαρμογών του.

Περιγραφή 
ΥΛΙΚΟ “ CONCRETE CLOTH “: Η κουβέρτα που βρέχεται και γίνεται μπετόν… Ένα υλικό εύπλαστο, ευλύγιστο, εμποτισμένο με τσιμέντο φύλλο το οποίο όταν ενυδατωθεί πλήρως μετατρέπεται σε ένα σκληρό σώμα.

Ομιλητές
Ανδρέας Περεντές (ιδιοκτήτης της εταιρείας Laminacy Technologies- θα αναλύσει τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του υλικού για εξωτερική χρήση).
Χριστόδουλος Καρπασίτης (ιδιοκτήτης της εταιρείας Xylo Artistico- θα παρουσιάσει 
τις εφαρμογές σε κατασκευές επίπλων).

12:00: Σύγχρονη Τεχνολογία Φυτεμένων Δωμάτων.

Ομιλητής
Θεόφιλος Ματσουκάς (Γεωπόνος MSc Αρχιτέκτων Τοπίου).

18:00: ΣΕΜΕΚ (Σύνδεσμος Ενωμένων Μελετητών Κύπρου).

Παρουσίαση των στόχων του Συνδέσμου, αλλά και των ενεργειών που κάνει με σκοπό την κατοχύρωση του επαγγέλματος αλλά και την μεταφορά της σωστής ερμηνείας του επαγγέλματος σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ομιλητής
Μαρία Μαυροκορδάτου Αντωνίου
Ιδρύτρια ΣΕΜΕΚ - Πρόεδρος Δ.Σ. 2005-2008, 2008-2011, 2011-2014

Young Cypriot Designers: Approaching the Alternative

To Design Lab Cyprus 2013, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, "Αιγαία", παρουσιάζει την παράλληλη έκθεση τέχνης με τίτλο "Young Cypriot Designers: Approaching the Alternative".
Καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του Design Lab Cyprus 2013, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα νεαρών Κύπριων σχεδιαστών από τους χώρους του Fashion, Graphic, Costume και Jewellery design, καθώς και έργα κεραμικής, σχεδιασμού υφασμάτων, φωτογραφίας και μακέτες σκηνικών θεάτρου.  
Με την παράλληλη αυτή δράση, το Design Lab Cyprus αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την έμπρακτη στήριξή του στους νέους σχεδιαστές, προβάλλοντας τη δουλειά και τις δημιουργίες τους.

Εργασίες Φοιτητών για την Αειφορία

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας του προγράμματος Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων (Interior Design) θα παρουσιάσουν εργασίες που επικοινωνούν το θέμα της Αειφορίας σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

 

Π Ρ Ο Β Ο Λ Η  E V E N T

Το Design Lab Cyprus 2013 υποστηρίχθηκε από μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή καμπάνια, που περιλάμβανε τα ακόλουθα:

Συμφωνία για Χορηγία επικοινωνίας με τον Όμιλο ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (www.sppmedia.com), σύμφωνα με την οποία το MAD, το Deejay Radio και το περιοδικό Living Etc υπήρξαν χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης, με προβολή στα εξής μέσα:

 • 2 ¼ καταχωρήσεις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στις 20 & 27/01/2013.
 • 2 ολοσέλιδες καταχωρήσεις στο περιοδικό Beautiful People.
 • 3 ολοσέλιδες καταχωρήσεις στο περιοδικό ΤΗΛΕΩΡΕΣ, στις 17, 24 & 31/01/2013.
 • 60 ραδιοφωνικά σποτ στον DEEJAY Radio, διάρκειας 30 δευτερολέπτων.
 • Αναφορά στην ατζέντα του Beautiful People.
 • Αναφορά στην ατζέντα των ΤηλεΩρών.
 • Αναφορά στην ατζέντα του Love Radio.
 • Αναφορά στην ατζέντα του Deejay Radio.
 • Δημοσίευση των δελτίων τύπου στα έντυπα και τις ιστοσελίδες των Ειδικών Εκδόσεων.
 • Η εκδήλωση προτάθηκε και μέσω των ενθέτων από του σταθμού «Ατζέντα του Deejay» και μέσω της ατζέντα του Love Radio.
 • Κύκλος συστηματικής αποστολής ενημερωτικών newsletters (4 αποστολές) σε περισσότερους από 10.000 Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, Ξενοδόχους, Retailers και ιδιώτες με καταναλωτική δυνατότητα άνω του μέσου. Στις 2 από τις 6 αποστολές, το newsletter περιλάμβανε ηλεκτρονική πρόσκληση.
 • Διαδικτυακή προώθηση μέσω Newsletters, Social Media, Banners και Bloggers.
 • Ενίσχυση του Word of mouth μέσω των παράλληλων εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Design Lab Cyprus 2013.  

ΕΚΘΕΤΕΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

 • D.ELLINAS INTERIOR CONTRACTS LTD
 • HAEFELE GMBH CO
 • HOUSETEC
 • MCS SIDERIS INTERIORS LTD
 • XYLO ARTISTICO
 • Y.A.NOMAAD DECORATIONS CYPRUS LTD
 • ΔΟΜΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ
 • ΚΑΛΟΤΑΡΑΝΗΣ Α.Ε.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

 • D & N LIPERTIS ELECTRICAL CONTRACTORS 
 • DARK ARCHITECTURAL LIGHTING
 • IOANNIDES LIGHTING LTD
 • OLIGHT LTD

ΕΠΙΠΛΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ DESIGN

 • HOUSETEC 
 • WALLPAPER ART
 • XYLO ARTISTICO

ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ- ΥΦΑΣΜΑΤΑ- ΧΑΛΙΑ

 • NEOMAGIC Μ. ΕΠΕ
 • WALLPAPER ART

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΠΑΝΙΟΥ- ΚΟΥΖΙΝΑΣ

 • HOUSETEC 
 • MCS SIDERIS INTERIORS LTD
 • NUEVO BAGNO CERAMICA
 • XYLO ARTISTICO

ΕΙΔΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

 • KMK ENERGY-REDWELL

 
ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 • DEMAND
 • HEMONIDES APPLIED ARTS
 • LANDCO
 • AIGAIA-SCHOOL OF ART & DESIGN
 • ΣΕΜΕΚ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 • LIVING ETC 
 • MAD 
 • DEEJAY RADIO 
 • PORTAL DESIGN-LAB.GR

SPONSORS/PARTNERS 2019

Υπό την Αιγίδα

Product Sponsors

Χορηγοί Επικοινωνίας

Supporters

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTERS
×